FÖRENINGAR

Chalmers Sjösektion har en mängd föreningar för dig som student. Under mottagningen kommer du få träffa flertalet av dessa och vill du engagera dig uppmuntrar vi starkt Nollan att ASPA någon förening. Aspning innebär att man söker till en förening och förgyller sin tid på Chalmers med massa skôj! Tillsammans gör vi studietiden till en minnesvärd och rolig tid!


Frasses

Det finns en kommitté på Sjösektionen som planerar fester, sittningar och pubkvällar (främst det senare av de tre). Vi kallar oss ”Frasses” och är Sjösektionens PR-förening (aka pubförening).
Frasses är alltså de personer som ni kommer att se bakom baren nere i vår fina studentpub. Medlemmarna i Frasses utmärker sig genom att vara klädda i en blå piké med vårt helgon Karl-Alfred på ryggen. Frasses kommer garanterat att finnas med under era mottagningsveckor och ni ska inte vara rädda för att komma fram till oss och tjöta lite skit. På grund av att vissa av våra utbildningar ser ut som de gör så försvinner folk iväg på praktik titt som tätt och detta gör att Frasses aldrig kan få nog med folk. Känner du att du skulle passa in i Frasses så tveka inte att söka, vi kommer att börja söka ivriga aspiranter mot slutet av mottagningen!

Frasses historia
Frasses namn kommer från den tiden då Sjöbefälsskolan fortfarande låg på Kvarnberget. När skolan började ett år så var det en av de nya eleverna som inte hade fått tag i något boende. För att denna nya elev inte skulle behöva avbryta sin utbildning gav man honom ett rum på skolan där han fick bo. Detta rum fick han behålla på ett villkor och det var att han alltid skulle ha öppet för alla elever, om de ville uppehålla sig där, dygnet runt. Det blev en naturlig träffpunkt för eleverna när det var dags för fest och efterfest de dagarna krogarna i stan stängde tidigt. Då intresset för en gemensam lokal blev stort slutade det med att Frasses blev en riktig pub utan inneboende. Själva namnet Frasses tog man från dåtidens vaktmästare på skolan som kallades just Frasses. Numera befinner vi oss nere på Campus Lindholmen och puben har slagits ihop med H-sektionens gamla pub. Puben är belägen i källarplanet på hus Svea och har mycket förmånliga studentpriser.



Vem gör vad i Frasses?
Frasses består av en Källarmästare, en kassör och en hel hög med gastar. Källarmästare leder arbetet och ser till att allting fungerar i Frasses pub och allt annat. Kassören ser till att pengarna inte försvinner utan kommer tillbaka till er studenter och gastarna är de som står för själva arbetet tillsammans med Källarmästare och kassören.

Vänliga hälsningar

Linda Frih Källarmästare af Frasses


Sjö6

Välkommen till Chalmers, kära Nollan!

Det är med glädje och öppna armar vi hälsar dig välkommen till denna fina gemenskap av kunskap, kreativitet och kamratskap. Som ny på Chalmers har du en spännande resa framför dig, och vi är här för att göra den så minnesvärd och rolig som möjligt. Sjö6 är en grupp engagerade studenter som skapar oförglömliga fester och minnen för alla studenter!

Allmänt

Sjö6 är ett sexmästeri som grundades 2022. Ett sexmästeri har till uppgift att arrangera roliga Gasquer och sittningar för studenterna. Sexmästerier på Chalmers har en väldigt härlig och inbjudande gemenskap.

Vilka är vi?

Vi är 9 stycken passionerade studenter som arbetar för att skapa roliga upplevelser och stärka gemenskapen på campus. Vi älskar att arrangera fester och vi älskar att festa! Du känner igen oss i våra snygga marinblåa overaller med ett vitt ben. Vi är alltid redo att snacka och ha kul, så tveka inte på att komma fram till oss.

Aspning

Aspning betyder att man söker eller “aspar” till en kommitté. Vi i Sjö6 håller vår aspning (sökperiod) i läsperiod 2. Vi kommer i början av läsperiod 2 hålla ett info möte där vi berättar mer om våran aspning. Glöm ej att följa oss på Instagram och Facebook för att inte missa det!

Motion of the ocean, Sjö6

Motion of the ocean


Sjökortet

Sjökortet är sektionens egna foto- och filmförening. Vi är en nystartad förening som etablerades 2022.

Vår huvudsakliga uppgift är att fota på olika arr som sektionens årliga räkkryssning och självklart mottagningen. Under det kommande läsåret planerar vi att hålla i minnespuben under mottagningen, CV-workshops och hänga med på alla arr som hålls.

Sjökortet har sin aspning under läsperiod 2. Vi behöver dig för att föreningen ska växa och fortsätta kunna ta de bästa bilderna på Chalmers.

Behöver du någon som tar bilder till din egna tillställning var inte rädd att fråga oss!

Vi ses på mottagningen!


Fartygskommittén

Fartygskommittén ansvarar för det som flyter och sjunker på Sjösektionen, samt anordnar den eftertraktade Tysklandsresan.

“Vad är Tysklandsresan?” undrar du… Jo det ska vi förklara, då åker vi till sjöfartsskolan Hochschule Wismar i Rostock och hälsar på våra kompisar på Sumpf, deras motsvarighet till vårat Frasses. Medan kvällarna förgylls av sjömansvisor passar vi även på att deltaga i en prestigefylld roddtävling, kanske kan du hjälpa oss att få hem vinsten i år?

Nere i 11an ser ni en av våra gamla båtar, Olivia II, vars själ lever kvar i skrovet. Hon har en otrolig historia att berätta, hon är Sjösektionens flaggskepp och den snabbaste roddbåten av dem alla, men så tillslut så kom åldern ifatt och hon bytte spår, och blev istället en båt av U-typ. År 2020 invigdes vår nya båt Olivia V som faktiskt flyter(!).

Bästa hälsningar
Fartygskommittén

Olivias Byssa

Olivas Byssa är en av Sjösektionens viktigaste kommittér! Vi kommer vara de som förser proviant i form av hamburgare under Mottagningen. Hur urskiljer man oss från alla andra då? Jo, vi är de som springer runt i vit arbetskilt. Man kan även hitta oss genom att följa lukten av grill eller mat.
Vi älskar också kajhäng 🙂

Med vänliga hälsningar
Ordförande


Trädgårdsmästeriet

Sjösektionens Trädgårdsmästeri grundades så sent som hösten 2008.
Vi verkar för en förbättrad studiemiljö på campus Lindholmen genom att pelargonen Ellinore och hennes sticklingar omvandlar koldioxid till syre när studenterna behöver det som mest.

Vi anordnar och deltar också i andra saker, så som vinterspelen och vår egen Toga-sittning.

Ses på Mottagningen 2024!
Med vänliga hälsningar
Trädgårdsmästeriet

Poopdeck Pappy’s Shanty Choir är Sjösektionens, och således Chalmers bästa shantykör. Tillsammans har vi målet att bringa mer finkultur (läs sjömanskultur) till Chalmers.

Som en av Sjös nyaste kommittéer kommer finns stor möjlighet att påverka utvecklingen och verksamheten. Det spelar ingen roll om du är utbildad operasångerska eller sjunger som en pilsk hankatt! PPSC wants you!

Det viktigaste är att ha roligt och sprida Sjös gospel!


SJØK

SJØK som står för SjöNollK är mottagningskommittén på Sjösektionen. Det är vi som fått äran att ta hand om er under era första fyra veckor på Chalmers Campus Lindholmen.

Mottagningen
Tillsammans planerar och arrangerar vi årets mottagning för Chalmers Sjösektion. Vi länkar samman nya studenter med sektionens föreningar och ger Nollan en möjlighet att bekanta sig med Chalmers och träffa nya vänner första tiden på skolan.

Aspning
Vårt jobb tar inte slut med Mottagningen utan fortsätter med en stor aspning. Aspa innebär att man söker till en förening och engagerar sig i studentlivet. Vill du arrangera nästa års mottagning?! ASPA SJØK!

Vilka är vi?
Vi är åtta underbara sjöbusar som valt att viga våra liv åt just DIN skolstart. Tillsammans med våra phaddrar ser vi till att just du får en fantastisk start på studentlivet!


Ses på Mottagningen!


SJÖLOG

SJÖLOG är sektionens egen arbetsmarknadsmässa, arrangerat av studenter från sjöfartsutbildningarna. Syftet är att främja studenternas kontakt med arbetsmarknaden och har visat sig vara högt uppskattad av både studenter och arbetsgivare.

SJÖLOG BESTÅR AV

SJÖLOG Forum
En halvdag med inspirerande och utbildande föredrag och presentationer som på olika sätt berör sjöfarten.

SJÖLOG Mässa
En heldag med mässa och en fantastisk möjlighet för dig som nybliven student att få en inblick i branschen, knyta kontakter och kanske hitta din framtida arbetsgivare. Förra året var det 76 utställande företag vilket gör mässan till en av de största i landet. Mässdagen, och hela SJÖLOG, avslutas med en bankett med ca 300 gäster där man som företagsvärd under SJÖLOG bjuds på banketten. Årets höjdpunkt om du frågar oss

SJÖLOG Företagsvärd
SÖK FÖRETAGSVÄRD i slutet av höstterminen! Som student får du chansen att söka företagsvärd. Som företagsvärd hjälper du ett företag innan och under mässan. Genom att vara företagsvärd kan du få extra bra kontakt med just det företaget du är intresserad av att jobba hos i framtiden. Vill du veta mer? Gilla oss på Facebook eller besök vår hemsida sjolog.se!


SJÖN

Sjön [uttalas Skön] är Sjösektionens jämlikhetsförening som bildades under hösten 2020/våren 2021. Sjön är en social förening vars aktiviteter främst riktar sig till kvinnor och icke-binära på sjösektionen, men alla som vill är självklart välkomna på alla våra arrangemang! Vi hjälper till att skapa ett socialt nätverk för kvinnor och icke-binära inom sjösektionen och i sjöfartsbranschen samt utgör en trygg och säker plats för att vara vem du vill. Hos oss är du välkommen, oavsett hur du ser ut eller vem du är, allt vi vill är att du ska få träffa nya människor och kanske få i dig en bit fika.

Sjön ordnar aktiviteter som pluggfika, stickcafé (handarbete är frivilligt), promenader, vandringar, lunchdejter och mycket mer. Sjön är en ny del av sjösektion som ni får vara med och forma, kanske är det du som kommer med idén om vårt nästa arr?

Om du vill veta mer om Sjön, har förslag på aktiviteter eller bara vill ha lite stöd eller någon att prata med kan du höra av dig till oss. Vi finns här för er!

Med vänliga hälsningar
SJÖN


Styret

Styret är Sjösektionens huvudorgan, utan Styret – inga föreningar! Vi värnar om dig som student och har hand om frågor som studiemiljö och trivsel och representerar sektionen gentemot högskolan och Chalmers Studentkår.

Välkommen till Sjösektionen!
Vi på Sjösektionen kommer hänga med dig under hela din studietid och se till att du får en så rolig och givande utbildning som möjligt! Under dina första fyra veckor här på Chalmers arrangerar vi på Sjösektionen, med SJØK i spetsen, en mottagning som vi hoppas att du sent ska glömma! Tillsammans med oss kommer du få vara med om spännande studiebesök, roliga aktiviteter och lära dig att se livet från dess chalmerska sida. Framförallt kommer du att få träffa en fantastisk mängd trevliga människor!

Vi kommer under Mottagningen att besöka klasserna och informera om vår verksamhet och hur vi som sektion påverkar våra utbildningar och hur du kan få hjälp av oss. Vi på Sjösektionen kommer hänga med dig under hela din studietid och se till att du får en så rolig och givande utbildning som möjligt.

Styrets hemsida

Med vänliga hälsningar!
Styret 2024

Shipping

SHIPPING är Sjösektionens egen arbetsmarknadskommité. Vi arbetar med att föra studentlivet närmare arbetslivet för alla studenter på sjöutbildningarna. Det gör vi genom att agera som en plattform mellan framtida arbetsgivare och studenter inom logistik- och sjöfartsnäringen. Syftet med vår verksamhet är att studenterna vid sjösektionen ska få en så bra bild av den framtida arbetsmarknaden som möjligt.

Vår verksamhet består bland annat av intressanta studiebesök, givande gästföreläsningar, kontaktskapande praktikmingel och en årlig fantastisk studieresa.

Följ oss gärna på våra sociala medier där vi kontinuerligt uppdaterar om framtida arrangemang.

Bästa hälsningar:
Arbetsmarknadskommittén

Shipping
Sjösektionen,
Campus Lindholmen


Sportaktiviteter

Rosenhill

HKF Rosenhill är en anläggning för sjöstuderande, sjöfolk och sjöpensionärer där sjöstudenter kan köpa årskort till rabatterat pris. På Rosenhill hittar du bland annat:

• Gym
• Biljardbord
• Vattengympa
• Gymnastik
• Pingisbord
• Simbassäng

• Bibliotek
• Gräsplan
• Motionsslinga
• Grusplan
• Inomhushall
• Beachvolley

Om du vill åka till Rosenhill från Lindholmen så är det bara att hoppa på buss 99 mot Frölunda Torg. Du går av på hållplatsen Ivarsbergsmotet och sen är det bara tre minuters promenad så är du där.
För mer info Sjöfartsverket – Rosenhill.

Dickson IF

Dickson IF är Sjösektionens idrottsförening.

Föreningen har som mål att genom diverse sportaktiviteter utöka idrottandet samt stärka sammanhållningen inom Sjösektionen. Tillsammans med HKF Rosenhill har vi möjligheten att erbjuda våra studenter flertalet aktiviteter hela året. Dickson IF deltar aktivt i fotboll och innebandy på Rosenhill varje vecka. Varje år deltar vi dessutom i flertalet turneringar, bl a en innebandyturnering på Åland.

Mvh
Dickson IF

Övriga föreningar på Lindholmen


PubF

Pub och kram på er! Det är vi i PubF som tar hand om Lindholmens pärla, Lindholmens pub; även kallad 11:an! Under sin tid på Chalmers är Nollan alltid välkommen till 11:an för att ta en paus från studierna, ta del av vårt breda dryckessortiment, eller bara hänga och ha det gött! Puben är ett ypperligt tillfälle att lära känna de studenter som rör sig på Lindholmen, så som era grannar på H sektionen men också de som läser masterprogrammen eller bara hälsar på från Johanneberg.

Se till att spana efter skylten utanför 11:ans dörr som är bredvid Svea, sök upp 11:an på google maps eller kolla in webbsidans kalender. pubf.se! Glöm nu inte: En av höjdpunkterna under Nollans kommande Chalmerstid, den traditionella pubrundan som sker första torsdagen i varje läsperiod! Pubrundan börjar självklart nere i 11:an och brukar vara kvällens första stopp för alla studenter! Vill Nollan få tag på oss i PubF är det bara att hålla utkik efter våra röda pikéer, vita hängslen och breda leenden! Eller glida in i vår insta dm 😉

Ses i 11:an!
Pubföreningen Lindholmen
pubf.se


Lindholmens Makerspace


Lindholmsfestivalen

Hallå där Nollan!😄

Lindholmsfestivalen är en årlig Chalmers-tradition fylld av livemusik, glitter, flamingos, foodtrucks och drinkar som varje år arrangeras av H-sektionen.💗 Håll utkik på våra sociala medier för mer info om artister och biljettsläpp etc. Ta med festivalsugna vänner, så lovar vi att ge er en dag och kväll ni sent kommer att glömma! Vi ses den 12 september!🥳

Håll utkik på våra sociala medier för mer info om datum, artister, biljetter etc. @lindholmsfestivalen.

Kram, årets flamingos!🦩🌴